Tudományos háttér

draratoandras

Prof. dr. Arató András

egyetemi tanár

A Magyar Gyermekgasztroenterológiai Társaság Elnöke

Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika
1083 Budapest, Bókay János u. 53.

 

 

A fiziológiásnak tekinthető relatív laktáz hiány miatt az anyatej és a tápszerek laktóz tartalma kólika kialakulásához vezethet.

Az elmúlt évtizedekben igazolták, hogy a csecsemőkori görcsös hasi fájdalom kialakulásában relatív laktáz enzim hiány is lényeges szerepet játszhat. A laktóz egy része így az elégtelen emésztés következtében a vastagbélbe kerül, ahol a laktobacillusok és a bifidokaktériumok fermentálják, amelynek során többek között tejsav és hidrogén gáz képződik. Az így képződő nagy mennyiségű hidrogén feszíti a colont, ami fájdalmat okozhat. A vastagbél feszülését fokozza az is, hogy a laktóz és tejsav fokozott ozmotikus nyomása miatt víz áramlik a béllumenbe.

A klinikai tünetek jelentkezését befolyásolja a fel nem szívódott laktóz mennyisége, a gyomor ürülésének a sebessége, a vékonybél reakciója az ozmotikus terhelésre, a colonban levő baktériumok metabolikus aktivitása és végül a colon víz és rövidszénláncú zsírsavakat felszívó kapacitása. A vékonybél distalis részébe kerülő fel nem szívódott szénhidrátok gátolják a gyomorürülést és gyorsítják a vékonybéltartalom tranzitját a fokozott ozmotikus terhelés következtében kialakuló csökkent víz és nátrium felszívódás miatt.

colief8Két korábbi vizsgálat során bizonyítást nyert, hogy laktáz enzim adásával a csecsemőkori kólika tünetei enyhíthetők (1, 2).

Mindezek alapján érthető, hogy a laktóz bontás segítése indokolt lehet görcsös hasi fájdalomban szenvedő csecsemők esetében.

Ennek a kezelésnek igen nagy előnye, hogy mellékhatást gyakorlatilag nem okoz, és alkalmazható anyatejjel és tápszerrel táplált csecsemők esetében egyaránt.

Kapcsolódó anyagok:

1. Kearney PJ, Malone AJ, Hayes T, Cole M, Hyland M. A trial of lactase in the management of infant colic. J Hum Nutr Diet 1998; 11: 281–5.

2. Kanabar D, Randhawa M, Clayton P. Improvement of symptoms in infant colic following reduction of lactose load with lactase. J Hum Nutr Diet 2001; 14: 359–63.

 

tomsits

Dr. Tomsits Erika PhD

egyetemi docens

Csecsemő és gyermekgyógyász,
Neonatológus gasztroenterológus szakorvos

 

 

 

A csecsemőkori kólika

A csecsemőkori ismeretlen eredetű sírás az egyik legelső szülőt nyugtalanító tünet, mely megkeserítheti a várva várt baba megérkezése miatti örömöt.

A sírás hátterében leggyakrabban a csecsemők 30-40% -át érintő, hasfájásos tünet együttes van. A második héttől általában a baba 4 hónapos koráig fordul elő. A tünetek jellegzetesek, vigasztalhatatlan sírás, előfordulhat kemény puffadt hassal, vagy a nélkül, és szelek távozása vagy súlyosabb esetben bukás után, a csecsemő átmenetileg megkönnyebbül. A tünetek gyakran az esti órákba vagy éjszaka jelentkeznek, sokszor a szülő úgy érzi, a pici egész nap sír, nem tudja kipihenni magát. Ez a csecsemőkori kólika, mely nem betegség, de a kellemetlen tünetek, a baba fájdalmas sírása, nyugtalansága nagyon megnehezítik a család napjait.

A kólika hátterében számos okot feltételezünk, ilyen például a fiatal csecsemő idegrendszeri éretlensége, etetési hiba, de mindenek előtt a csecsemő éretlen emésztőrendszeréhez mérten a nagy teljesítmény kényszer.

A csecsemő megfelelő fejlődéséhez kezdetben naponta a testtömegének kb. 15%-t kitevő anyatejre van szüksége, melynek megemésztése nagy terhet ró a pici emésztőrendszerére. Ez arányaiban olyan, mintha egy 60 kg-s felnőttnek napi 9 liternyi tápláló folyadékot kellene rendszeresen elfogyasztania. Az anyatej cukor összetételében magas arányban előforduló tejcukrot elégtelen felszívódás esetén a vastagbélbe kerülve az ott lévő baktériumok bontják el, ennek során fokozódik a bélgázok képződése. A nagy mennyiségű gáz feszíti a beleket, ez okozhatja a gyermek hasi fájdalmát, nyugtalanságát, ez vezet a vissza-visszatérő sírásokhoz.

A bélrendszerben képződött gázok eltávolítására sok szer és praktika ismert. Lehet próbálkozni a gázok ürülésének gyorsításával, így a gáz ürülését fokozó gyógyszerek adásával, esetleg szélcső használatával, a legártalmatlanabb, a baba hasának masszírozásával is. Ezen beavatkozások eredményessége sok esetben még együttes alkalmazás esetén sem megfelelő.

A gázképződés csökkentése és így a tünetek kialakulása megelőzhető, illetve orvosolható, az emésztőrendszer közvetlen támogatásával, a tejcukor lebontását fokozó enzim alkalmazásával.

Görcsös hasi fájdalomban szenvedő csecsemők esetében a táplálék laktáz enzim cseppel történő kiegészítése, a tejcukor bontás segítése jó eredményt és gyors tünetcsökkentést hozhat.

A „három hónapon át tartó betegség”-ként is ismert csecsemőkori kólika olyan komoly próbatétel az egész család számára, mely az emésztőrendszer érésével magától „gyógyul”. A tünetek az esetek nagy részében a baba 4-5 hónapos korára magától elmúlnak, de addig a panaszok csökkentésére, a csecsemő és családja kapcsolatának kiegyensúlyozottságához jó szolgálatot tehet a laktáz enzim cseppek alkalmazása.

Abban az esetben, ha a csecsemő nem „növi ki” a hasfájást, mindenképpen indokolt gyermek gasztroenterológushoz fordulni, és alapos kivizsgálással tisztázni a hasfájás hátterében meghúzódó egyéb lehetséges okokat.

KATTINTSON A GYÓGYSZERTÁRLISTA MEGTEKITÉSÉHEZ!

A Colief csepp megvásárolható a GYÓGYSZERTÁRAKBAN, a Rossman üzletekben, a Brendon Gyermekáruházakban, és a Minimanó Babacentrumban, online megrendelhető az internetpatika.hu-n vagy a pingvinpatika.hu-n.

kislogo

COLIEF®,  REDUCE THE HOURS OF CRYING®
are the sole and exclusive property of Crosscare Limited.
Name of the Product of the Company:
COLIEF ® Infant Drops