Kólika, hasfájás

colief03

A Kólika – szó hasfájást jelent.

A fő panasz a sírás. Általában a születést kővető 2.-3. héten kezdődik, és a szülők úgy érzik a csecsemő egész nap sír. A csúcs leggyakrabban késő délután vagy este van. A sírás erős, magas hangon sír a baba, a sírást a hasi izmok és lábak görcsös tartása, a fejemelő izmok feszítése, kipirulás kíséri. A has feszes, gázzal teli.

A kólika a csecsemők 30-40%-ánál fordul elő világszerte és egyenlően oszlik el mindkét nemnél.

A Kólika Wessel – féle kritériumai:

  • A baba kevesebb, mint öt hónapos
  • A baba sokat sír, több mint három órán át
  • Mindig sír etetés után
  • A baba este 6 óra után és éjjel sír a legtöbbet
  • A baba három vagy több napot sír egy héten
  • A baba elmúlt három hetes
  • A baba sír, és nincs egyéb betegségre utaló tünet a háttérben
  • Ha a baba sírása: intenzív és elhúzódó, arca kipirult, a lábait egyenesbe húzva pocija feszes, kemény tapintású, duzzadt és gázzal telt, kezét ökölbe szorítva tartja

Az évek során a kólika okának feltárására számos kutatást folytattak. A vizsgálatok eredménye, hogy a kólika oka gyakran az élettani átmeneti laktóz intolerancia, azaz a laktáz enzim átmeneti hiánya lehet.

colief04Ez az enzim bontja le a tejcukrot – laktózt – és természetes módon a szervezetünkben jelen van.

Laktóz (tejcukor) található mindenben, amit a baba élete első hónapjaiban eszik, így az anyatejben és a tápszerekben. Egyes szakemberek úgy vélik, hogy a kólikás fájdalmat kísérő hosszan tartó sírás a babák emésztőrendszerének éretlensége miatt van.

Ha a baba szervezete nem tudja tökéletesen lebontani a tejcukrot, a maradékot a vastagbelekbe jutva az ott élő baktériumok kezdik elbontani, ahol tejsav és hidrogén lesz belőle, ezek okozzák a puffadást, és a fájdalmat, aminek a következménye a sírás!

A csecsemők nagyobb részénél 3 hónapos korra, 90%- nál pedig 4 hónapos korra elmúlik a probléma.

1991-ben, Malin és munkatársai kimutatták a kapcsolatot laktóz és más szénhidrátok emésztetlensége és a gázképződés között. Arra a következtetésre jutottak, hogy a fel nem szívódott szénhidrátok erjedése vezet a gázok termeléséhez. Tanulmányok azt mutatják, hogy tartósan síró babáknál magasabb a kilélegzett hidrogén mennyisége, ami nagy mennyiségű gáz jelenlétére utal, csakúgy, mint a tejcukor-érzékenység felnőtt korban előforduló formájában.

colief05A Kólika egyaránt elterjedt az anyatejjel táplált és a tápszeres csecsemők esetében is.

További bizonyíték volt 1983-ban a Jacobson és Lindlbert vizsgálata, ahol tejcukormentes szója alapú tápszerre váltottak a hasfájós csecsemőknél, ami rövidtávon a tünetek megszűnését eredményezte, de hosszú távon a más típusú szénhidrátokat és aminosav összetételt tartalmazó táplálék anyagcsere problémákhoz vezetett, tehát nem ajánlott, a hagyományos táplálás megváltoztatása, hacsak nincs ismert táplálék-allergiája a csecsemőnek.

Hasfájás esetén leggyakrabban puffadást csökkentő szirupokat vagy cseppeket használnak, amik fizikailag igyekeznek a képződött gáz távozását elősegíteni a belekből, de ezek csak tüneti kezelések és nem a megelőzésben van szerepük, a hatásuk pedig a tanulmányok szerint esetleges. A gyermekorvosok egy része görcsoldókat és fájdalomcsillapítókat is javasol a kínzó tünetek enyhítésére.

A laktáz enzim pótlás nem tünetek csökkentését célozza, hanem a kiváltó okot szünteti meg amennyiben a háttérben az éretlen emésztőrendszer miatti tejcukor emésztési probléma illetve az ennek következményeként megjelenő gázképződés áll.

A Colief kifejezetten az újszülöttek, kiscsecsemők igényeire lett kifejlesztve az adagolhatóság, a hatás és a biztonságosság szempontjából, így anyatejes és tápszeres táplálásnál egyaránt jól alkalmazható már születéstől kezdve.

colief06

KATTINTSON A GYÓGYSZERTÁRLISTA MEGTEKITÉSÉHEZ!

 

A Colief csepp megvásárolható a GYÓGYSZERTÁRAKBAN, a Rossman üzletekben, a Brendon Gyermekáruházakban, és a Minimanó Babacentrumban, online megrendelhető az internetpatika.hu-n vagy a pingvinpatika.hu-n.

kislogo

COLIEF®,  REDUCE THE HOURS OF CRYING®
are the sole and exclusive property of Crosscare Limited.
Name of the Product of the Company:
COLIEF ® Infant Drops