Hasfájós baba

tomsits

Dr. Tomsits Erika PhD

egyetemi docens

Csecsemő és gyermekgyógyász,
Neonatológus gasztroenterológus szakorvos
A csecsemőkori kólika

A csecsemőkori ismeretlen eredetű sírás az egyik legelső szülőt nyugtalanító tünet, mely megkeserítheti a várva várt baba megérkezése miatti örömöt.

A sírás hátterében leggyakrabban a csecsemők 30-40% -át érintő, hasfájásos tünet együttes van. A második héttől általában a baba 4 hónapos koráig fordul elő. A tünetek jellegzetesek, vigasztalhatatlan sírás, előfordulhat kemény puffadt hassal, vagy a nélkül, és szelek távozása vagy súlyosabb esetben bukás után, a csecsemő átmenetileg megkönnyebbül. A tünetek gyakran az esti órákba vagy éjszaka jelentkeznek, sokszor a szülő úgy érzi, a pici egész nap sír, nem tudja kipihenni magát. Ez a csecsemőkori kólika, mely nem betegség, de a kellemetlen tünetek, a baba fájdalmas sírása, nyugtalansága nagyon megnehezítik a család napjait.

A kólika hátterében számos okot feltételezünk, ilyen például a fiatal csecsemő idegrendszeri éretlensége, etetési hiba, de mindenek előtt a csecsemő éretlen emésztőrendszeréhez mérten a nagy teljesítmény kényszer.

A csecsemő megfelelő fejlődéséhez kezdetben naponta a testtömegének kb. 15%-t kitevő anyatejre van szüksége, melynek megemésztése nagy terhet ró a pici emésztőrendszerére. Ez arányaiban olyan, mintha egy 60 kg-s felnőttnek napi 9 liternyi tápláló folyadékot kellene rendszeresen elfogyasztania. Az anyatej cukor összetételében magas arányban előforduló tejcukrot elégtelen felszívódás esetén a vastagbélbe kerülve az ott lévő baktériumok bontják el, ennek során fokozódik a bélgázok képződése. A nagy mennyiségű gáz feszíti a beleket, ez okozhatja a gyermek hasi fájdalmát, nyugtalanságát, ez vezet a vissza-visszatérő sírásokhoz.

A bélrendszerben képződött gázok eltávolítására sok szer és praktika ismert. Lehet próbálkozni a gázok ürülésének gyorsításával, így a gáz ürülését fokozó gyógyszerek adásával, esetleg szélcső használatával, a legártalmatlanabb, a baba hasának masszírozásával is. Ezen beavatkozások eredményessége sok esetben még együttes alkalmazás esetén sem megfelelő.

A gázképződés csökkentése és így a tünetek kialakulása megelőzhető, illetve orvosolható, az emésztőrendszer közvetlen támogatásával, a tejcukor lebontását fokozó enzim alkalmazásával.

Görcsös hasi fájdalomban szenvedő csecsemők esetében a táplálék laktáz enzim cseppel történő kiegészítése, a tejcukor bontás segítése jó eredményt és gyors tünetcsökkentést hozhat.

A „három hónapon át tartó betegség”-ként is ismert csecsemőkori kólika olyan komoly próbatétel az egész család számára, mely az emésztőrendszer érésével magától „gyógyul”. A tünetek az esetek nagy részében a baba 4-5 hónapos korára magától elmúlnak, de addig a panaszok csökkentésére, a csecsemő és családja kapcsolatának kiegyensúlyozottságához jó szolgálatot tehet a laktáz enzim cseppek alkalmazása.

Abban az esetben, ha a csecsemő nem „növi ki” a hasfájást, mindenképpen indokolt gyermek gasztroenterológushoz fordulni, és alapos kivizsgálással tisztázni a hasfájás hátterében meghúzódó egyéb lehetséges okokat.

KATTINTSON A GYÓGYSZERTÁRLISTA MEGTEKITÉSÉHEZ!

A Colief csepp megvásárolható a GYÓGYSZERTÁRAKBAN, a Rossman üzletekben, a Brendon Gyermekáruházakban, és a Minimanó Babacentrumban, online megrendelhető az internetpatika.hu-n vagy a pingvinpatika.hu-n.

kislogo

COLIEF®,  REDUCE THE HOURS OF CRYING®
are the sole and exclusive property of Crosscare Limited.
Name of the Product of the Company:
COLIEF ® Infant Drops